Grooming Blogg

 • Hur väljer du rätt produkter?

  Bestäm din hudtyp i två steg:

  Steg 1: Rengör och torka huden. Lämna den sedan bar i två timmar.

  Steg 2: Pressa en bit tunt papper mot huden.

  Resultat

  Om du inte upptäcker fett eller flagor är din hudtyp normal

  Om du inte ser något fett, men din hud känns stram eller flagig är din hudtyp torr

  Om du ser fett både på näsa och kinder är din hudtyp fet

  Om du upptäcker fett på näsan, men inte på kinderna har du blandhy

 • Mineralolja eller inte?

  Det skrivs mycket om mineraloljor och deras förekomst i kosmetika och hudvårdsprodukter. Vi har rett ut vad mineralolja är och vilka effekter den har.

  Mineralolja utvinns ur råolja/petroleum, renas noga före användning och är såväl lukt- som färgfri. Produktionskostnaden är låg och den härsknar inte. Det finns flera sorters mineralolja, från tunnflytande till mer vaxartad konsistens. Tekniskt sett består mineraloljor av långkedjade hydrokarboner, dvs kemiska molekyler som enbart består av kol och vätgas och som inte reagerar med andra ämnen. De är mycket stabila och ej tas upp i kroppen, något som har både för- och nackdelar.

  Nackdelar
  Mineraloljor är inte idealiska bärarsubstanser i dagcremer då de inte har någon aktivt vårdande effekt utan lägger sig som en film över hudytan. I höga koncentrationer kan de täppa till talgkanalerna och ge upphov till acne (de är komedogena), speciellt hos personer med fet och oren hud. Mineraloljor kan även hindra aktiva ingredienser från att penetrera ned i huden.

  Fördelar
  Mineraloljor reagerar inte med något i huden och framkallar därför vare sig irritationer eller allergier. De utgör goda stabilisatorer i UV-filter och solskydd och kan vara rätt val i klimatkrämer för att ge en stabil fetthinna som tål hög kyla. Mineraloljor är vanliga i kosmetika för att få den att sitta bättre, en anledning till att många foundations kan framkalla acne och oren hud.
  Tips: Om du får acne av din foundation är det bättre att använda ren mineralmakeup som enbart består av mineraler. (Trots namnet mineralmakeup har den ingenting gemensamt med mineraloljor.)

  Mineraloljor har ingen negativ effekt i:
  - rengöringsprodukter som sköljs av
  - ansiktsmasker eller peelingar som avlägsnas efter kort tid
  - ansiktsprodukter för torr hud i mindre koncentrationer
  - ansiktsprodukter generellt, i låga koncentrationer
  - kroppsprodukter, med undantag för hudområden med acne

  Andra namn på mineralolja:
  Mineral Oil
  Paraffin Oil
  Paraffinum Liquidum
  Parafin
  Petrolatum
  Petroleum
  Vasel

 • Vanliga frågor om hårborttagning

  Fråga:
  Vilken metod är bäst vid hårborttagning?

  Svar:
  Jag som hudterapeut rekommenderar vaxning som bästa hårborttagningsmetoden. Håret blir glesare och finare när du vaxar regelbundet och växer långsammare. Detta är inte en smärtfri behandling men ger fina resultat.

  Fråga:
  Vad ska man tänka på innan man tar bort hår på kroppen?

  Svar:
  Rengör och peela området som ska bli hårfri. Bort med bakterier, ytsmuts och döda hudceller för en ren hud ger en bättre hårborttagning. Detta gäller alla hårbortagningsmetoder.

  Fråga:
  Får jag mer hår när jag tar bort oönskat hår?

  Svar:
  Nej det får du inte. Men håret kan kännas som mer om man skär av stråna. Vid rakning så skär man av stråna och när det växer tillbaka kan det upplevas som grövre strån samt som mer hår. Vid vaxning eller om du använder en hårborttagningskräm känns håret mer mjukt när det växer ut.

  Fråga:
  Kan man ta bort oönskat hår dagen innan solsemestern?

  Svar:
  När det gäller laser hårborttagning så görs denna metod inte när det är soligt. Vaxning görs gärna en vecka innan solsemester pga att huden är känslig och ömtålig efter en sådan behandling. När man använder hårborttagningskräm så skulle jag rekommendera att man även gör detta några dagar innan eftersom huden kan bli lite röd och irriterad. Rakning med hyvel kan oftast göras samma dag som när man ska bada/sola men inget att rekommendera då huden kan svida till lite när den kommer i kontakt med saltvatten (utomlands) och även kan bli prickig och irriterad.

  Fråga:
  Varför får jag utslag?

  Svar:
  Utslag vid hårborttagning är tyvärr ganska vanligt. Detta även kallad hårsäcksinflammation kan man med hjälp av rekommenderade produkter dämpa och lugna huden med. Vid rakning t ex så är det ofta vanligt att röda prickar uppstår och även vid vaxning så kan en viss rodnad, irritation uppstå.

 • Behandla ärr

  Ärr är en naturlig del i läkningsprocessen då kroppen reparerar skador. Vävnaden kan inte återskapas identiskt och ärret får en annan struktur och färg. Ärr kan läka olika på grund av placering samt genetiska faktorer. Hypertrofiska ärr är röda, tjocka och högre än omkringliggande hud. Keloider växer utanför det ursprungliga såret i både höjd och bredd. Atrofiska ärr är gropade och har för lite stödvävnad. Under den första tiden är det extra viktigt att vara försiktig och låta huden läka ordentligt.

  Följande faktorer påverkar ärrets utseende

  Ålder - huden läker fort hos unga människor vilket kan resultera i en överläkning som ger större och tjockare ärr. Hos äldre läker huden långsammare.

  Genetik - mörk hud med mycket pigment löper större risk att utveckla keloida och hypertrofiska ärr.

  Ärrets position - ärr på hud äver aktiva musker blir ofta bredare.

  Infektion - ökar risken för framträdande ärr.

  Ärr och silikon

  Läkare har använt silikon i över 25 år för att behandla ärr. Dess effektivitet och säkerhet finns dokumenterad i många studier. Silikon verkar förebyggande mot hypertrofiska ärr och keloider. Silikonbasen mjukar upp, slätar ut och recuderar framträdande ärr.

  Cicatrix bildar en hinna som kapslar in hudens naturliga fukt. Dess semipermeabla egenskaper tillåter syre att passera samtidigt som extra fukt hålls utanför. Silikon skapar en optimal miljö för ärr att läka i och verkar som en skyddande barriär mot exempelvis bakterier. Silica exfolierar varsamt döda hudceller. Vitamin E är en effektiv antioxidant som skyddar mot fria radikaler samt hjälper till att läka sår och förhindra ärrbildning.

  Cicatrix reducerar ärr orsakade av kirurgi, skador och brännskador. Även röda ärr efter acne kan behandlas med Cicatrix. Behandlingen kan påbörjas så fort såret har läkt och intakt eptielvävnad har bildats. Cicatrix är mest effektiv på aktiva ärr som fortfarande befinner sig i en pågående läkningsprocess. Aktiva ärr är röda och upphöjda medan helt läkta ärr är vita eller brunlila. Ärr är vanligen som mest aktiva under de två första månaderna.

  Skydda ärr mot solen

  Den vanligaste orsaken till missfärgade ärr är UV-strålning från sol eller solarium. Ärrvävnad saknar melaning, hudens egna skydd mot solen, och är därför mycket känsligare mot stålning än vanlig hud. UV-strålning kan missfärga ärret i en ljusare och mörkare färg. Missfärgningen är permanent och ärret kommer inte att återgå till samma färg som vanlig hud.

  Cicablock skyddar gamla och nya ärr mot missfärgning orsakad av skadlig UV-strålning från sol eller solarium. Cicablock innehåller titandioxid som är ett fysikaliskt solskydd, och anses vara den säkraste strålskyddande substansen med ett bra skydd mot både UVA- och UVB-strålar. Fysikaliska solskydd skyddar huden genom att lägga sig som en blockerande hinna mellan ärrvävnad och farlig UV-strålning. Solstrålningen reflekteras och ingen kemisk reaktion sker i ärrvävnaden. Eftersom fysikaliska solskydd inte tas upp av kroppen rekommenderas de till barn och personer med känslig hud.

 • Rakning vs. hårborttagningskräm/vax

  Vid val av metod för hårborttagning är hållbarheten oftast en av de viktigaste aspekterna. Vi reder ut skillnaderna mellan de vanligaste metoderna: rakning, hårborttagningskräm och vaxning.

  Rakhyvel

  När du rakar dig känns det stickigt efter bara några timmar. Det beror på att rakning skär av hårstrået precis vid hudytan och lämnar en skarp kant på håret. Så snart dina hårstrån börjar växa igen (inom några timmar) känner du de här skarpa kanterna som stickigt stubb.

  - Rakning lämnar en skarp kant på hårstrået, som känns hårt och stickigt.
  - Med rakning skärs hårstrået av vid hudytan.
  - Hårstråna börjar växa ut igen efter bara några timmar.

  Hårborttagningskräm

  Hårborttagningskrämer går ner under ytan och löser upp proteinstrukturen i håret. Då får du mjuk hud dubbelt så lång tid som vid rakning. Det håller längre och blir ingen stickig stubb.

  - Hårborttagningskräm löser upp proteinstrukturen som hårstrået är uppbyggt av.
  - Den lämnar en rundad kant på hårstrået.

  Vaxning

  Vaxet fäster vid strået och drar med sig hela hårstrået med roten. Det ger en hårfritt resultat i upp till fyra veckor. När håret börjar växa ut igen är det ofta tunnare och mjukare.

  - Vax tar tag i hårstrået och rycker ut det med roten.
  - Med vax måste hårsäckarna byggas upp igen och roten ska börja gro. Det kan ta upp till fyra veckor.

 • Rakning med Safety Razor

  Klassisk rakning med safety razor-blad (DE-blad) passar dig som vill få mer känsla i rakningen men även dig som vill få ner rakningskostnaden.

  Rakning med säkerhetshyvlar kräver en lite annan teknik än dagens Gillette-hyvlar som du nästan inte kan skära dig med. Se till att vara lätt på handen, du ska låta hyveln glida över huden utan tryck. Luta hyveln mot kinden och styr den i den riktning som skäggstråna växer i. Den andra handen använder du för att sträcka ut huden.

 • Nageltrång

  De vanligaste orsakerna till nageltrång är att du klippt tånaglarna för djupt och att du använder skor som är för trånga. För att undvika detta rekommenderar vi:

  - Byt ut nagelklipparen till en nagelsax eller nageltång.
  - Klipp nageln nästan helt rakt, följ inte formen på tånageln.
  - Använd en sandpappersfil för att försiktigt fila kanterna på tånageln så att de blir mjukare.
  - Använd inte för trånga skor!

  Om du redan fått problem med nageltrång kan du försiktigt badda det inflammerade området med en bomullspinne som du doppat i alsolsprit. Lyft försiktigt på nageln så att du får in sprit även under nageln. Tryck ut eventuellt var och torka rent. Gör detta en gång om dagen tills det blivit bättre. Klipp försiktigt nageln rakt när det är möjligt. Är det riktigt infekterat?Skrapa rent under nageln och rengör med sprit. Fukta en bit bomull med alsolsprit, lägg den runt det infekterade området och tejpa tån.

 • Stoppa blödningarna

  Råkar du ut för missöden när du rakar dig? Det är lätt hänt, speciellt vid huvudrakning eller intimrakning, eller om du bytt rakhyvel, innan du fått fått in snitsen. Då är det bra att ha ett så kallat "alunstift" i badrumsskåpet. På ett par sekunder har du stoppat blödningen. Alunstift (kaliumaluminiumsulfat) är ett slagt salt som är porsammandragande och blodstillande. Det är detta som används vid boxningsmatcher när ögonbrynen spricker, så är du kampsportare rekommenderar vi att du stoppar ner stiftet i necessären.

  Så här använder du alunstift i ett enkelt steg:

  Fukta toppen av stiftet och stryk det över skärsåret. Eventuell sveda vid användning försvinner snabbt.

 • Skydda dig rätt!

  För att du ska få det utlovade solskyddet på förpackningen finns det tre saker att tänka på:

  Dosera rätt
  Vi tar oftast alldeles för lite solkräm, och då blir det inte tillräckligt täckande för att ge det skydd som står på produkten. Till hela kroppen behöver du ca 2-3 matskedar, eller en halv näve.

  Smörj i tid
  För att solskyddet ska hinna verka ordentligt ska du smörja in dig en timme innan du går ut i solen. Vänta inte tills du varit ute en stund i solen och det börjar bränna i huden - då har huden redan hunnit utsättas för maximal sol den dagen.

  Återapplicering
  Det finns inga vattenresistenta solskydd, bara mer eller mindre resistenta. Bad, solande och svett tar bort solskyddet. Smörj in dig var tredje timme när du är på stranden eller efter att du badat.

 • Skäggfinnar

  Pseudofolliculitis Barbae - inåtväxande hårstrån, eller "skäggfinnar/rakfinnar".

  När hårstråna skärs av och sedan växer tillbaka i fel vinkel får du inåtväxande hår. När du rakar dig kan hårstråna tvingas tillbaka in i sina hårsäckar eller lägga sig dubbelt. Hårstråna kan även växa in i en andra hårsäckar.

  Kroppen identifierar det inåtväxande hårstråt som ett främmande föremål (precis som den gör om du får en sticka) och utlöser en inflammatorisk reaktion. Då kan det uppstå rodnad, klåda och en liten upphöjning som påminner om en varfylld finne.

  Talg, oljebaserade rester och döda hudceller samlas ovanpå huden och bildar ett lager som gör det svårare för bladet att nudda huden. Det förhindrar även en nära rakning och kan göra att kniven sliter eller drar i hårstråna, vilket i sin tur leder till inåtväxande hårstrån, hudirritationer och ökad känslighet.

  För att motverka inåtväxande hårstrån ska du börja med att exfoliera med både mekaniska och kemiska peelingkrämer innan rakning. Mekanisk peeling kan utföras med till exempel pyttesmå kiseldioxidkorn som effektivt exfolierar och förbereder huden för rakning och lyfter upp hårstråna. Kemisk peeling innehåller bland annat mjölksyra och salicylsyra som avlägsnar döda hudceller, lyfter upp inåtväxande hårstrån och verkar mjukgörande och utslätande. Retinol bidrar också till exfolieringen av livlösa hudceller från ytan. Antiseptiska essentiella oljar från tea tree och eukalyptus rengör huden och porerna och förhindrar att porerna täpps igen.

  Vid exfolieringen tar du bort olja, oljebaserade rester och döda hudceller. Därmed kan bladet komma nära huden och skära av hårstråna direkt. Det innebär att du kan raka närmare och får ett jämnare resultat. När du exfolierar huden minimerar du även andelen tilltäppta porer och avlägsnar orenheter som kan leda till inflammerade hårsäckar och inåtväxande hårstrån. 

1-10 of 124

Page:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 13