Behandla ärr

Ärr är en naturlig del i läkningsprocessen då kroppen reparerar skador. Vävnaden kan inte återskapas identiskt och ärret får en annan struktur och färg. Ärr kan läka olika på grund av placering samt genetiska faktorer. Hypertrofiska ärr är röda, tjocka och högre än omkringliggande hud. Keloider växer utanför det ursprungliga såret i både höjd och bredd. Atrofiska ärr är gropade och har för lite stödvävnad. Under den första tiden är det extra viktigt att vara försiktig och låta huden läka ordentligt.

Följande faktorer påverkar ärrets utseende

Ålder - huden läker fort hos unga människor vilket kan resultera i en överläkning som ger större och tjockare ärr. Hos äldre läker huden långsammare.

Genetik - mörk hud med mycket pigment löper större risk att utveckla keloida och hypertrofiska ärr.

Ärrets position - ärr på hud äver aktiva musker blir ofta bredare.

Infektion - ökar risken för framträdande ärr.

Ärr och silikon

Läkare har använt silikon i över 25 år för att behandla ärr. Dess effektivitet och säkerhet finns dokumenterad i många studier. Silikon verkar förebyggande mot hypertrofiska ärr och keloider. Silikonbasen mjukar upp, slätar ut och recuderar framträdande ärr.

Cicatrix bildar en hinna som kapslar in hudens naturliga fukt. Dess semipermeabla egenskaper tillåter syre att passera samtidigt som extra fukt hålls utanför. Silikon skapar en optimal miljö för ärr att läka i och verkar som en skyddande barriär mot exempelvis bakterier. Silica exfolierar varsamt döda hudceller. Vitamin E är en effektiv antioxidant som skyddar mot fria radikaler samt hjälper till att läka sår och förhindra ärrbildning.

Cicatrix reducerar ärr orsakade av kirurgi, skador och brännskador. Även röda ärr efter acne kan behandlas med Cicatrix. Behandlingen kan påbörjas så fort såret har läkt och intakt eptielvävnad har bildats. Cicatrix är mest effektiv på aktiva ärr som fortfarande befinner sig i en pågående läkningsprocess. Aktiva ärr är röda och upphöjda medan helt läkta ärr är vita eller brunlila. Ärr är vanligen som mest aktiva under de två första månaderna.

Skydda ärr mot solen

Den vanligaste orsaken till missfärgade ärr är UV-strålning från sol eller solarium. Ärrvävnad saknar melaning, hudens egna skydd mot solen, och är därför mycket känsligare mot stålning än vanlig hud. UV-strålning kan missfärga ärret i en ljusare och mörkare färg. Missfärgningen är permanent och ärret kommer inte att återgå till samma färg som vanlig hud.

Cicablock skyddar gamla och nya ärr mot missfärgning orsakad av skadlig UV-strålning från sol eller solarium. Cicablock innehåller titandioxid som är ett fysikaliskt solskydd, och anses vara den säkraste strålskyddande substansen med ett bra skydd mot både UVA- och UVB-strålar. Fysikaliska solskydd skyddar huden genom att lägga sig som en blockerande hinna mellan ärrvävnad och farlig UV-strålning. Solstrålningen reflekteras och ingen kemisk reaktion sker i ärrvävnaden. Eftersom fysikaliska solskydd inte tas upp av kroppen rekommenderas de till barn och personer med känslig hud.