Hårets färg och form

Hårets färg beror på typen av pigment hårstrået innehåller. Pigmentkornen är i princip av två typer, dels svarta och dels röda pigment. Rött pigment finner man hos rödhåriga och fräkniga personer.

Hårfärgens intensitet beror på hur stor mängd pigment håret innehåller. Ju fler pigmentkorn desto kraftigare hårfärg. Liten mängd pigmentkorn ger ett blont hår, medan många pigmentkorn ger mörkt eller svart hår. När pigmentbildningen minskar med stigande ålder blir håret grått. Om pigmentbildningen upphör helt blir håret vitt.

Människor i olika delar av världen har olika typer av hår, och skiljer sig i både färg och tjocklek. Hårtyperna delas in i tre grupper: afrikanska, asiatiska och europeiska hår.

Afrikanska hår
Det afrikanska hårstrået är elliptiskt, nästan platt. Genomsnittsstorleken är 0,12 mm. Det har mycket mörka pigment och genom att de är platta lockar de sig kraftigt.

Asiatiska hår
Det asiatiska hårstrået är runt med en glatt yta och har enbart svarta pigment. Det har en genomsnittsstorlek av 0,09 mm. De runda stråna gör att det inte kan locka sig och blir därför rakt.

Europeiska hår
Det europeiska håret är elliptiskt, har mest röda pigment. Det är svagt vågigt och är tunnast med en genomsnittsstorlek på 0,07 mm.