Skäggfinnar

Pseudofolliculitis Barbae - inåtväxande hårstrån, eller "skäggfinnar/rakfinnar".

När hårstråna skärs av och sedan växer tillbaka i fel vinkel får du inåtväxande hår. När du rakar dig kan hårstråna tvingas tillbaka in i sina hårsäckar eller lägga sig dubbelt. Hårstråna kan även växa in i en andra hårsäckar.

Kroppen identifierar det inåtväxande hårstråt som ett främmande föremål (precis som den gör om du får en sticka) och utlöser en inflammatorisk reaktion. Då kan det uppstå rodnad, klåda och en liten upphöjning som påminner om en varfylld finne.

Talg, oljebaserade rester och döda hudceller samlas ovanpå huden och bildar ett lager som gör det svårare för bladet att nudda huden. Det förhindrar även en nära rakning och kan göra att kniven sliter eller drar i hårstråna, vilket i sin tur leder till inåtväxande hårstrån, hudirritationer och ökad känslighet.

För att motverka inåtväxande hårstrån ska du börja med att exfoliera med både mekaniska och kemiska peelingkrämer innan rakning. Mekanisk peeling kan utföras med till exempel pyttesmå kiseldioxidkorn som effektivt exfolierar och förbereder huden för rakning och lyfter upp hårstråna. Kemisk peeling innehåller bland annat mjölksyra och salicylsyra som avlägsnar döda hudceller, lyfter upp inåtväxande hårstrån och verkar mjukgörande och utslätande. Retinol bidrar också till exfolieringen av livlösa hudceller från ytan. Antiseptiska essentiella oljar från tea tree och eukalyptus rengör huden och porerna och förhindrar att porerna täpps igen.

Vid exfolieringen tar du bort olja, oljebaserade rester och döda hudceller. Därmed kan bladet komma nära huden och skära av hårstråna direkt. Det innebär att du kan raka närmare och får ett jämnare resultat. När du exfolierar huden minimerar du även andelen tilltäppta porer och avlägsnar orenheter som kan leda till inflammerade hårsäckar och inåtväxande hårstrån.