Vanliga frågor om hårborttagning

Fråga:
Vilken metod är bäst vid hårborttagning?

Svar:
Jag som hudterapeut rekommenderar vaxning som bästa hårborttagningsmetoden. Håret blir glesare och finare när du vaxar regelbundet och växer långsammare. Detta är inte en smärtfri behandling men ger fina resultat.

Fråga:
Vad ska man tänka på innan man tar bort hår på kroppen?

Svar:
Rengör och peela området som ska bli hårfri. Bort med bakterier, ytsmuts och döda hudceller för en ren hud ger en bättre hårborttagning. Detta gäller alla hårbortagningsmetoder.

Fråga:
Får jag mer hår när jag tar bort oönskat hår?

Svar:
Nej det får du inte. Men håret kan kännas som mer om man skär av stråna. Vid rakning så skär man av stråna och när det växer tillbaka kan det upplevas som grövre strån samt som mer hår. Vid vaxning eller om du använder en hårborttagningskräm känns håret mer mjukt när det växer ut.

Fråga:
Kan man ta bort oönskat hår dagen innan solsemestern?

Svar:
När det gäller laser hårborttagning så görs denna metod inte när det är soligt. Vaxning görs gärna en vecka innan solsemester pga att huden är känslig och ömtålig efter en sådan behandling. När man använder hårborttagningskräm så skulle jag rekommendera att man även gör detta några dagar innan eftersom huden kan bli lite röd och irriterad. Rakning med hyvel kan oftast göras samma dag som när man ska bada/sola men inget att rekommendera då huden kan svida till lite när den kommer i kontakt med saltvatten (utomlands) och även kan bli prickig och irriterad.

Fråga:
Varför får jag utslag?

Svar:
Utslag vid hårborttagning är tyvärr ganska vanligt. Detta även kallad hårsäcksinflammation kan man med hjälp av rekommenderade produkter dämpa och lugna huden med. Vid rakning t ex så är det ofta vanligt att röda prickar uppstår och även vid vaxning så kan en viss rodnad, irritation uppstå.